Sfeerimpressie van
het honoursonderwijs

Bekijk een mooie impressie van alle activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. De berichten zijn overzichtelijk onderverdeeld per categorie.

1. lmw23   thalia heet welkom

PRE Den Haag

Learning My Way leert PRE’ers anders naar zichzelf te kijken

Afgelopen maand kregen de deelnemers aan PRE Den Haag hun tweede Learning My Way-seminar. Aan de hand van een schema gingen de studenten aan de slag met hun kwaliteiten, valkuilen en identiteit. ‘Ik weet nu dat ik iets wil toevoegen aan de maatschappij.’

2. pdhsoressi   vooraan

PRE Den Haag

Neanderthalers: hoe het verleden ons heden bepaalt

“Het verre verleden heeft implicaties voor wie we vandaag de dag zijn.” In mei gaf professor Marie Soressi een lezing over de kruising tussen menselijke identiteit en archeologie. Ze leerde de studenten van het PRE Den Haag hoe we meer overeenkomen met neanderthalers dan gedacht. Ook gaf ze een inkijkje in de technieken om DNA te achterhalen uit millenia-oude materialen.

3. pdhkick23   hand

PRE Den Haag

Ontmoet de studenten van PRE Den Haag: ‘Ik wil iets impactsvols doen’

Bij de kick-off van PRE Den Haag maken de deelnemers kennis met het programma en met elkaar. Wie zijn de PRE-studenten en wat verwachten ze van dit jaar? Twee portretten en een indruk van de eerste dag: ‘Het is spannend op een leuke manier.’

Boerhaave23   vitrine

PRE Leiden

Boerhaave en bots: PRE Leiden rondt af met inspirerende slotbijeenkomst

Nog één keer kwamen de studenten van Pre-University College Leiden samen om te leren over de wetenschappelijke wereld. Afgelopen maandag kregen ze college over robots en mochten ze op onderzoek uit in wetenschapsmuseum Boerhaave. ‘Interessant om te zien hoeveel de wetenschap zich ontwikkeld heeft.’

Preleiden2023   pianospel

PRE Leiden

Studenten Pre-University College Leiden nemen diploma in ontvangst

Na twee jaar hard werken was het moment eindelijk daar. De scholieren van Pre-University College Leiden kregen hun diploma uitgereikt. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst in de Marekerk werd duidelijk dat Pre-University veel meer is dan alleen leren over wetenschap: ‘Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen’, zegt PRE’er Daan Lam.

Violieske   close bos

PRE Classes

PRE'onier Violieske volgt twee PRE-Classes

Violieske van Ginkel is een vijfdejaars vwo-scholiere met een vol schema. Sinds februari is ze namelijk ook een PRE-student aan de Universiteit Leiden die niet één, maar twee Pre-University Classes volgt: psychologie én rechtsgeleerdheid. “Er is zoveel keus.”

Prelaw23 morally right

PRE Classes

AI als rechter? PRE-Class tackelt vragen over recht, technologie en samenleving

Op het slotevent van de PRE-Class Rechtsgeleerdheid organiseerden studenten een ‘mocktrial’ over de impact van artificiële intelligentie (AI) op de samenleving. Samen met een aandachtig publiek werden de mogelijkheden en valkuilen van AI verkend. “Ze hebben allemaal fantastisch werk geleverd.”

Sanskriet

PRE Classes

‘Sanskriet in Litouwen’ wint tiende editie NEMO Kennislinkprijs

Masseo Timmerman van het Amsterdamse Fons Vitae Lyceum heeft de NEMO Kennislinkprijs gewonnen voor beste populairwetenschappelijk artikel van de PRE-Classes 2023. Hij schreef over de overeenkomsten tussen het Litouws en het Sanskriet, een taal die duizenden jaren geleden in Zuid-Azië gesproken werd. ‘Toeval, of is er iets anders aan de hand?’

Hcuitreiking23 lachenzaal3

Bachelor Honours Classes

Door Honours treed je de toekomst met meer vertrouwen tegemoet

Na drie jaar vakken volgen, opdrachten maken, discussiëren en reflecteren, kregen studenten van het Honours College hun certificaat uitgereikt in een feestelijke ceremonie. 

Hccon23 sprekers

Bachelor Honours Classes

Honoursconferentie brengt studenten bij elkaar die ‘net zo ambitieus’ zijn

Op de Honoursconferentie deelden studenten interessante projecten en waardevolle lessen uit hun honourstijd met elkaar. Als kers op de taart kregen ze de gelegenheid om – op interdisciplinaire wijze – de discussie met elkaar aan te gaan. “Dit soort events zouden we elke week moeten hebben!”

Bhchl discussion

Bachelor Honours Classes

Van politiek tot psychologie: de kracht van spel en spelen

De Bachelor Honours Class ‘Homo Ludens: Why We Play’ combineert spel, theorie en praktijk.

Bhcwild backershagen bordje

Bachelor Honours Classes

Door weer en wind verkennen honoursstudenten de ‘wildernis’ in Wassenaar

Heel af en toe zon, stortregen en felle windstoten, de weersomstandigheden waren niet ideaal voor een wandelexcursie. Toch struinden honoursstudenten zaterdag over een landgoed en een golfclub in Wassenaar om te leren over de relatie tussen tuin en natuur. Van stuifduinen tot Chinoiserie tuinen, de natuur bleek net zo gevarieerd als het weer.

D880x320

Bachelor Honours Classes

Honours Class creatief schrijven: ‘Verhalen zijn overal’

‘Schrijven is geen wetenschap, maar kunst’, vertelt Lucas van Osenbruggen. Afgelopen semester volgde hij de Bachelor Honours Class 'Creative Writing'. Samen met zijn docent Pauline Slot blikt hij terug een vak dat ‘echt anders is’.

Hcmisdaadstraf handen

LAW

De geschiedenis van de criminaliteit tot leven gebracht

Na vijven is voor velen de dag voorbij. Niet voor deze gemotiveerde studenten van het Honours College Law. Met wat drankjes uit de kantine en het droppotje uit de Gevangenenpoort kunnen ze ertegenaan.

Hclaw misha jasmijn grond

LAW

Student als onderzoeksassistent? 'Kers op de taart van Honours'

In zeven maanden kan je veel leren, weet rechtenstudent Jasmijn van Lochem. Voor het vak ‘Onderzoeksassistent’ van Honours College Law deed ze onderzoek naar het mensenrechtenhof in Afrika, samen met Misha Plagis, docent internationaal publieksrecht.

Envhum eten2

HUM

Environmental Humanities verbindt vakgebieden én mensen met elkaar: ‘We hebben integratie nodig’

Met een presentatie, paneldiscussie en buitenactiviteiten wist de themadag ‘Environmental Humanities’ van het Honours College FGW mensen en vakgebieden met elkaar te verenigen.

Capstone23 consumerism2

HUM

Als je samenwerkt, krijg je een veel breder begrip

Op de Capstone Conference presenteerden studenten van het Honours College 'Humanities Lab' hun afsluitende projecten. 

Scienceskills23 duopresentatie

B&LS

Populariseren kun je leren, in het Science Skills Lab

Met beschimmelde burgers, ruimtewezens en TicTacjes in de hand presenteerden studenten van het Honours College ‘Bèta & Life Science’ hoe wetenschappelijke inzichten de toekomst kunnen beïnvloeden. “Wetenschap met een algemeen publiek kunnen delen is een essentiële vaardigheid.’’

Hcfswexc23 jelle buijs

Science, Society and Self

Op zoek naar veerkracht in tijden van klimaatcrisis

In het honoursvak Sustainability & Health onderzoeken studenten de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering – maar ook hoe ze zich daartoe kunnen verhouden. 

Ldefundamental23 handen

LDE Bachelor Honours Programme Sustainability

‘Fundamentals’ stomen studenten klaar voor duurzaamheidsuitdagingen

Binnenkort gaan studenten van het LDE Bachelor Honours Programme Sustainability aan de slag met concrete duurzaamheidsuitdagingen. Maar eerst leerden ze een nieuwe manier van denken in de Fundamentals of Sustainability.

Bhpschallenges23 postergateway

LDE Bachelor Honours Programme Sustainability

Stappen vooruit in het verkleinen van de ecologische voetafdruk

E-mailverkeer is vaak niet het eerste waar men aan denkt bij duurzaamheid. Toch breng je met e-mails al snel kilo’s extra CO2 per jaar de lucht in.

Llpopening23 converseren

LLP

Leiderschap voor en mét elkaar

Wat maakt een goede leider en bestaat er zoiets als een geboren leider? Het zijn vragen waarmee de masterstudenten Leiden Leadership Programme (LLP) dit jaar aan de slag gaan. Tijdens de openingsseminar horen de kersverse deelnemers hoe het programma in elkaar steekt en delen ze hun verwachtingen. 'Ik wil graag verandering teweegbrengen.'

Llporientatie vraag uit zaal

LLP

Ontdek je leiderschapspotentieel met het Leiden Leadership Programme

In het oriëntatieseminar van het Leiden Leadership Programme deelden docenten en alumni hun ervaringen en stelden potentiële deelnemers hun vragen.

Llpamstel sophia werkt1

Partnerorganisaties

Samenwerken met het Leiden Leadership Programme: ‘Studenten stellen de eerlijke vragen’

“Een groep studenten maakt toch iets anders los dan een onderzoeksbureau”, vertelt Sophia de Rooij, bestuursvoorzitter van het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. Ze kijkt terug op een succesvol eerste jaar van samenwerking met het Leiden Leadership Programme. Terwijl studenten proefden aan de werkpraktijk, deed haar organisatie verfrissende inzichten op.

Llpduurzaam arie

Partnerorganisaties

Duurzame partners over LLP-samenwerking: ‘Een vorm van reflectie

Een partnerschap met het Leiden Leadership Programme: wat levert dat op? Twee partnerorganisaties uit de duurzaamheidssector, Arcadis en Bioto, vertellen over hun ervaringen: “Het is leuk om verrast te worden door nieuwe inzichten.”

Llphertinge publiek

Partnerorganisaties

Volvodirecteur deelt lessen over leiderschap

In een gastcollege deelde Peter Hertinge, Senior Vice President bij Volvo Penta, lessen over leiderschap met masterhonoursstudenten van het Leiden Leadership Programme. ‘Als je verwachtingen wekt, gaan mensen zich daarnaar gedragen.’

Llpelanor zaal frontaal

Partnerorganisaties

Vrouwelijke luitenant-generaal over leiderschap: 'Ontdek wie je bent'

“Wil je een goede leider zijn? De eerste stap is ontdekken wie je bent.” Op 2 februari sprak Elanor Boekholt-O’Sullivan, de eerste vrouwelijke drie-sterrengeneraal van Nederland

Llpcert23 sascha

Partnerorganisaties

Menselijkheid rode draad in slotceremonie Leiden Leadership Programme

Op 3 juli namen de studenten van het Leiden Leadership Programme in de Leidse Marekerk hun certificaat in ontvangst. Tijdens de feestelijke slotceremonie werd duidelijk dat menselijkheid en leiderschap hand in hand gaan. ‘Als leider moet je luisteren, observeren en problemen erkennen.’

Mhcacademic groepje

Master HClasses & Challenges

De academische kringloop ontleed

Iedere student leert over wetenschap, maar die van Master Honours Class ‘The Academic Life’ gingen een stapje verder. 

Planetinperil23 sdg

Master HClasses & Challenges

Planet in Peril: de relatie tussen mens en planeet

Hoe steekt de relatie tussen mens en natuur in elkaar? En hoe kunnen we die gebruiken om klimaatproblemen aan te pakken? In de Master Honours Class ‘Planet in Peril’ benaderen studenten klimaatproblematiek vanuit de geesteswetenschappen. ‘Het is niet altijd zo eenzijdig als het lijkt.’

Dylklimaat drie

Vaardigheden

Klaar voor een toekomst als klimaatveranderaar, dankzij Designing Your Life

Motivatie, moed en handvatten om een baan te zoeken waarmee je de klimaatcrisis aan kunt pakken: het staat centraal in het vak Designing Your Career as a Climate Changemaker.